,,Kinderland" de Liliana Corobca - Recenzie
,,Oamenii cer multă blândețe, cer dragoste, cer sacrificii, fără a oferi nimic în schimb, ca și cum ar merita totul. Dar nu este corect, pentru că, cu cât mai mult vrei, cu atât mai mult trebuie să oferi."
,,Kinderland" este povestea unei fetițe care își crește cei doi frați mai mici singură, părinților fiind plecați după ,,bani lungi" (sunt plecați în străinătate, la muncă). Cu o bunică bolnavă, toate treburile gospodărești cad pe umerii micuți ai fetiței de 12 ani.
La doisprezece ani, Cristina este nevoita să devină "mama" celor doi frați mai mici atunci când părinții pleacă la muncă în străinătate, după "bani lungi". Prin ochii fetiței descoperim universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrâni. Aici copiii învață singuri să supraviețuiască, în timp ce așteaptă să li se împlinească cel mai frumos vis: întoarcerea părinților acasă. Dar aceștia nu se lasă înduplecați nici atunci cad sunt invocați prin ritualuri magice, păgâne. Părăsiți, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieți normale de familie, imitând, înainte de vreme, gesturile adulților. Cristina povestește despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranță - despre țara copiilor maturi, ale căror glasuri nu sunt ascultate de nimeni.
Toată acțiunea se întâmplă într-un sat din Moldova, în care cei mai mulți părinți sunt plecați în diferite țări pentru a le asigura copiilor un trai mai bun. Nu există foarte mult dialog în carte, dar vă asigur că o să vă prindă. Nu obișnuiesc să citesc cărți de acest gen, însă aceasta mi-a intrat în suflet. Se citește ușor, este mai mult scrisă din perspectiva unui copil. Cristina, protagonista cărți, povestește despre diferite întâmplări din sat ori despre sentimentele care-i încarcă sufletul în lipsa părinților. Cristina este o fetiță care, la vârsta este ei are o gândire matură și încearcă pe cât posibil să își crească frați așa cum știe ea mai bine și corect.
Este o carte emoționantă, în care se vorbește despre lipsa părinților în străinătate, un subiect destul de actual atât în România cât și în Moldova și nu numai. Nararea la persoana I a făcut totul să pară atât de real, iar emoțiile și acțiunea sunt foarte frumos redate.
,,Așa că, dacă ai tată, nu înseamnă că vei crește un om ca lumea și, dacă nu ai tată lângă tine, nu înseamnă că vei fi un bandit și un stricat."
Cartea vorbește despre un subiect actual, care se întâmplă și în zilele noastre. Cât mai mulți părinți pleacă în străinătate pentru un trai mai bun, lăsându-și copii în grija bunicilor sau al rudelor. Vedem prin ochii Cristinei, cum este perioada în care părinți ei sunt plecați după ,,bani lungi" și cu ceea ce se confruntă ea zi de zi. Cum devine ,,mamă" pentru cei doi frați mai mici și singurul sprijin al lor până ce părinți lor se vor întoarce. Așteptarea este lungă, dar speranța din inimile lor de copii naivi nu încetează niciodată. Speră și iar speră ca, părinților să vină acasă și să poată fi din nou copii.
I-am acordat imediat ce-am terminat cartea 5/5 steluțe. O recomand cu mare încredere!
Pe mine mă mai poți găsi și pe următoarele platforme:
Instagram: @erika.denisaa
Tik tok: @erika.denisaa
Goodreads: @erika.denisaa
Wattpad: @-skyler